Werken in een administratief / ondersteunende functie

“Bij nader inzien een meesterzet”

Was het een goede zet van Marlies Sturk om bij cluster de Waaier als secretaresse aan de slag te gaan? De hobbyschaakster had in ieder geval niet alles overzien: “Ik wist niet dat ik het omgaan met cliënten zo leuk zou vinden. Daar stapte ik in zonder te weten dat dit eraan kwam.” Nu blijkt het een nog betere zet dan ze vooraf dacht: “Ik had even geen baan, dit kwam toevallig op mijn pad. Dat is het voordeel van secretaresse zijn: je kunt in elke sector terecht.”

Marlies is Zaans: nuchter, bescheiden en vrijmoedig. Ze zal zaken niet snel mooier voordoen dan ze zijn: “Schaken vind ik gewoon een leuk spelletje. Ik kan daar verder niet een heel mooi verhaal van maken. Het is een leuke hobby.” Bijna net zo schouderophalend vertelt ze over haar werk: “Ik heb leuk werk. Maar waarom is het leuk werk? Dat is moeilijk te formuleren.”

Bijzonder

Ze ziet wel bijzondere kenmerken van dit secretaressewerk: “Het werk hier is anders dan ik gewend was. Ik kom uit het bedrijfsleven: toerisme, drukkerij, krant… Dat is commercieel: er moet geld verdiend worden. En natuurlijk willen wij ook betaald worden en moet er geld in het laadje komen, maar toch is de hele insteek is hier anders.”

Leukste momenten

Ze heeft vooral veel contact met de medewerkers, wat minder met de cliënten. “Ik zit niet in de eerste lijn. Maar of je nu directe zorg verleent of indirecte, zoals wij op het secretariaat, het draait om zorg voor de cliënten. Zij hebben ondersteuning nodig en dat is mooi om te doen. De begeleiders ondersteunen de cliënten, ik de collega’s. Een bijkomend voordeel is dat ik de cliënten alleen op de leuke momenten zie.”

Honderdduizend dingen

“Ik vind administratie leuk om te doen,” constateert Marlies nuchter. “Ik hou de geldigheid van de indicaties in de gaten, zorg dat de Elektronische Cliënten Dossiers op orde zijn en dat ondersteuningsplannen op tijd geschreven en/of geëvalueerd worden. Maar T-shirts  of buttons laten bedrukken, een clusterfeest helpen organiseren of taart voor een zieke collega bestellen horen er natuurlijk ook bij. Het is heel breed.”

Haar ogen beginnen te twinkelen: “Daardoor heb ik veel contact met de collega’s, want je bent ook hun vraagbaak. Ze vragen je honderdduizend dingen!” Dan toch weer nuchter op z’n Zaans: “Nou ja, dat is wat overdreven…”

Soliste

Als clustersecretaresse heeft Marlies een solistische functie. “Maar het is niet eenzaam. Ja, wat ik doe, doe ik alleen. Maar je hebt  regelmatig  overleg. Met de clustermanagers, met mijn collega-secretaresse en vooral met de begeleiders en cliëntbegeleiders. Ik heb 65 collega’s.”

Aardig

Marlies is blij met haar rol: “De cliënten hebben ondersteuning nodig. Het voelt goed om dat te ondersteunen met nuttig werk, dat ik ook nog eens graag doe. Daarbij is het een prettige werkomgeving. Maar dat was bij m’n vorige baan ook zo, hoor. Esdégé-Reigersdaal is wel zonder meer een fijne werkgever. Maar waarom? Tja, het voelt goed… Wat me echt opvalt, is dat de collega’s allemaal aardig zijn. Ligt dat aan de sector? Misschien hoort dat bij het menstype dat geschikt is voor de zorg?”

 

< vorig verhaal  volgend verhaal >

Facebook Twitter Linkedin