Nationale Vrijwilligersdag 2018

“Ik word er heel blij van”

Koos Ligthart is timmerman, die met hart en ziel 40 jaar lang in de bouw heeft gewerkt. Toen zijn laatste werkgever failliet ging kwam hij via zijn neef Corné terecht bij de industriegroep van Esdégé-Reigersdaal in Zwaag. Zijn neef is bijna drie jaar geleden veel te jong overleden, maar dankzij hem heeft Koos (64) sinds 2012 een mooie vrijwilligersbaan.

Koos deed bij het bouwbedrijf vervangend werk vanwege fysieke klachten. “Ik was er coördinator voor ongeveer 35 leerlingen. Prachtig werk, met veel contacten zoals met de leerlingen, scholen en Espeq. Toen het bedrijf een herstart maakte begon men met een paar leerlingen. Die hadden geen coördinator meer nodig.” Koos heeft geprobeerd om elders zo’n baan te vinden, maar tevergeefs.

Elke dinsdag (“de mooiste dag van mijn week”) meldt Koos zich bij de industriegroep van De Oude Veiling in Zwaag, een dagbestedingslocatie van Esdégé-Reigersdaal dat kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking ondersteunt. Koos is de chauffeur van een busje dat verpakkingsmateriaal van en naar verschillende locaties brengt. “Er gaan altijd zo’n vier of vijf cliënten mee.” Uiteraard regelt hij dat ze op tijd terug zijn voor de koffie.

Op de andere dagen van de week verveelt Koos zich ook niet. Naast zijn chauffeurswerk voor de industriegroep is hij vrijwilliger bij de voetbalclub en maakt hij met een andere vrijwilliger het clubblad voor zijn Tourclub Wognum. Wielrennen is Koos zijn grootste hobby. Voorheen fietste hij met gemak een rit van 150 km uit, tegenwoordig is het met 60 km wel klaar. “Ik heb meer dan 180.000 km weggefietst.” Daarnaast verzorgt hij het digitaliseren van informatie voor de Historische Stichting De Cromme Leeck in Wognum, zoals van oude boerderijen. “Dat vind ik ook heel mooi werk.”

Het vrijwilligerswerk bij Esdégé-Reigersdaal maakt Koos heel blij. “Dat komt omdat de mensen om me heen en de leiding laten zien dat ze blij met me zijn. Er is alle waardering voor mijn werk en als ik er eens een keer niet ben zijn word ik gemist.”

Meer vrijwilligers zoals Koos, met of zonder technische achtergrond, zijn altijd welkom. Kijk maar eens op https://www.werkenbijesdege-reigersdaal.nl/vrijwilligers/vrijwilligerswerk/

Facebook Twitter Linkedin