Interview Everdine en Anneke

Clustermanager Everdine de Wolf aan het woord:

“Ik kan het de collega’s aanbevelen.”

Op locatie Brandpunt is sinds 1 april 2021 Anneke gestart voor een zogenoemde Coronabaan:   Anneke is een zij-instromer, die volledig (door de overheid) gesubsidieerd op het cluster werkt, om het vaste personeel gedurende de Coronaperiode te ontlasten en extra activiteiten met de cliënten te ondernemen.

Nu door Corona veel niet mogelijk is, zoals minder dagbesteding, géén ontspanningsactiviteiten en minder contacten (of contacten mét mondkapjes), is het fijn dat Anneke de cliënten extra ondersteuning biedt. Anneke heeft een contract voor 20 uur per week. Dit is ook het minimaal aantal uren die vanuit de overheid worden gesteld. Haar salaris wordt volledig vergoed.

Everdine de Wolf over de inzet van een Coronabaan op haar locatie: “Medewerkers werkzaam op het Brandpunt ervaren Anneke als een verlichting van hun eigen takenpakket. Zo werkt Anneke op ma-di-woe-do waarbij de activiteiten bestaan uit: Boodschappen doen met een cliënt, stukje fietsen, wandelen, koken met cliënten, balkons op fleuren met plantenbakken, lunchen of koffie drinken met een cliënt. Per cliënt is afgestemd waar de behoefte aan is en vastgelegd in een dagprogramma.”

Anneke heeft tijd om de cliënt extra ondersteuning te bieden en staat niet in de directe zorg. Op deze manier heeft zij de mogelijkheid zich zo oriënteren op een baan binnen Esdégé-Reigersdaal en ervaring op te doen in de ondersteuning van onze cliënten. Inmiddels is zij aan het onderzoeken welke functie en werkplek zou passen binnen haar capaciteiten met mogelijkheden om de basisopleiding te gaan doen.

Everdine: “Zeker nu de regeling per 1 juli verlengd wordt tot 31 december 2021 is dit een mooie manier om zij-instromers kennis te maken en ervaring op te doen binnen Esdégé-Reigersdaal. Ik kan het de collega’s aanbevelen.”

Coronamedewerker Anneke aan het woord:

“Al vanaf de eerste dag word ik door alle cliënten hartelijk ontvangen en regelmatig zie ik twinkelende ogen, hoor ik lieve woorden of verschijnt er een (glim)lach op een gezicht. “

Anneke over hoe zij is begonnen aan haar coronabaan: “Mijn professionele achtergrond ligt in het groene vakgebied. Een leuk vakgebied, maar toch bekroop mij steeds vaker een gevoel dat er meer was. Ik wilde bij voorkeur iets actiefs, waar mensen meer centraal staan, waar je jezelf kunt zijn en anderen zichzelf kunt laten zijn. Toen mijn contract niet werd verlengd, was dat een duwtje in de rug om uit te vinden waar ik iets kon bijdragen door meer mijn gevoel, geduld en mensenkennis in te kunnen zetten als kwaliteit. Alle kwartjes gingen rollen en ik kwam uit op de website van Esdégé-Reigersdaal. Via Inge de Rover van Voorwerk werd ik uiteindelijk voorgesteld aan Brandpunt om daar tijdelijk als ondersteunend zorgmedewerker aan de slag te gaan.”

Inmiddels is Anneke ruim twee maanden met veel plezier aan het werk op Brandpunt. Zij vertelt over de afgelopen maanden het volgende: “In deze coronabaan werk ik nu ruim twee maanden met veel plezier. Het komt erop neer dat ik vooral leuke dingen mag ondernemen met de cliënten die bij Brandpunt wonen. Dat verschilt van samen wandelen of fietsen, koken, naar het tuincentrum gaan, plantjes in balkonbakken planten tot soms ook gewoon even praten en theedrinken. Kortom, wat extra activiteiten aanbieden, aandacht geven, goed luisteren, kijken en steeds inspelen op de situatie en belevingswereld van de bewoners. Het is heel divers, elke keer als je een deur binnenstapt, is alles weer anders. Al vanaf de eerste dag word ik door alle cliënten hartelijk ontvangen en regelmatig zie ik twinkelende ogen, hoor ik lieve woorden of verschijnt er een (glim)lach op een gezicht. Ik vind het ontzettend leuk om te doen. Het voelt als een voorrecht om even in deze ‘in-het-echt-niet-bestaande-baan’ te mogen werken.

De bewoners hebben mij laten zien dat sommige dingen in het leven best iets minder precies mogen zijn. En dat ik, ondanks dat ik geen zorgopleiding heb, met mijn eigen persoonlijkheid en ervaringen wel al iets voor hen (en de begeleiding) kan betekenen. Van mijn collega’s zou ik nog heel veel (meer) kunnen leren over de professionele en verzorgende kant van het vak en alles eromheen. Inmiddels ben ik met de opgedane ervaring wel zoveel wijzer dat ik de gehandicaptenzorg té mooi vind om nu alweer los te moeten laten. Ik zou er graag nog verder induiken.”

Tot slot vertelt Anneke met trots wat haar coronabaan haar heeft opgeleverd: “De coronapandemie heeft mij dus toch ook iets moois opgeleverd… Een kans (lees: coronabaan) om te ervaren hoe het is om in de gehandicaptenzorg te werken. Ik heb die kans met beide handen aangepakt en heb daar letterlijk en figuurlijk veel plezier van, zowel nu als wellicht ook in de toekomst!”

Everdine de Wolf, Clustermanager locatie Henna en Brandpunt I Anneke, Coronamedewerker Brandpunt

Facebook Twitter Linkedin