Werken bij Esdégé-Reigersdaal

Handen uit de mouwen of handen in de zakken? Dat is voortdurend de vraag, als je mensen met een beperking ondersteunt. Soms moet je handelen, soms achterover leunen. Afwisselend werk, net wat je zegt. Belangrijk ook, want je levert een wezenlijke bijdrage aan de kwaliteit van leven van anderen. Ondanks onze grote organisatie, werk je kleinschalig. Maar je staat er bij ons niet alleen voor. Of je nu in de directe zorg en ondersteuning werkt, of in een andere functie, bij ons ben je als medewerker vooral medemens.

Meer weten?

Op deze pagina vind je informatie over drie belangrijke facetten van onze zorg:

Elkaar leren kennen

Je bent iemand die graag met én voor mensen werkt. Je wilt graag zinvol en relevant werk. Daarnaast ben je iemand die zich graag blijft ontwikkelen. Waarschijnlijk ben je niet voor niets op deze pagina beland. Je vraagt je af of het werken in de gehandicaptenzorg misschien iets voor je is. Om elkaar beter te leren kennen, raden we je de volgende stappen aan:

 1. Oriënteren
  Lees en bekijk de informatie op deze pagina en meld je aan voor ons magazine Bladeren.
 2. Kennismaken
  Wij maken graag kennis met je als je meer wilt weten over het werken bij ons. Dat kan als je werkervaring hebt of een relevante opleiding hebt gevolgd, maar ook zij-instromers vertellen wij graag meer over het werken bij ons. Je kunt mailen naar werken@esdege-reigersdaal.nl en wij nemen contact met je op.
 3. Vrijwilligerswerk
  Meld je aan als vrijwilliger. Het is een geweldige manier om onze organisatie en het vakgebied te leren kennen en ervaring op te doen. Bekijk onze vrijwilligersvacatures of neem contact op met de afdeling vrijwilligerswerk.
 4. Social media
  Volg ons via Facebook of Linkedin.

Zij-instomer en werken bij ons?

Heb je geen relevante opleiding? Geen werkervaring binnen het vakgebied? In sommige gevallen kunnen we dan toch iets voor elkaar betekenen. Je levenservaring en persoonlijkheid kunnen jou tot een fantastische begeleider maken. Wanneer je aan de slag bent, kijken we met jou en je clustermanager hoe je de fijne kneepjes van het vak kunt leren. Extra begeleiding? Een interne opleiding? Een cursus? We hebben een breed aanbod van opleidingen. Als zij-instromer kom je alleen in aanmerking voor een baan als ADA/Huishoudelijk medewerker of begeleider. Vervolgens kun je doorgroeien.

Stages

Wil jij een leuke, zinvolle en leerzame stage binnen de gehandicaptenzorg? Kijk dan op Stagemarkt.nl:  of lees over de stages van TessaAmber, of Larissa en Paula

Open sollicitatie

Zie je nu geen passende vacature? Maak dan een jobalert aan en download de app, zodat je altijd op de hoogte bent van de nieuwste vacatures. Je kunt ook je interesse kenbaar maken door een open sollicitatie te doen. Deze is te vinden tussen onze vacatures.

Contact

Heb je vragen? Schroom niet contact met de afdeling Recruitment op te nemen.

Cliëntgroepen

De cliënten zijn mensen zoals jij en ik. Mensen met talenten en beperkingen. Ze zijn cliënt omdat ze een ondersteuningsvraag hebben. Dat kan zijn op basis van niet-aangeboren hersenletsel, een (ernstige) verstandelijke of meervoudige beperking, of een lichamelijke beperking. Wat de beperking van de cliënt ook is, jouw respectvolle benadering is de solide basis voor een waardevolle ondersteuning.

Niet-aangeboren hersenletsel (NAH)

Hersenletsel is verwoestend. Een beroerte, tumor of ongeluk kan het leven breken in een leven ervoor, en een heel ander leven erna. Wat vanzelf sprak, is opeens onmogelijk. Maar de kracht die mensen weten te vinden (hoe dan?!) om er het beste van te maken, is inspirerend. Als ondersteuner krijg je niet alleen te maken met die wilskracht, maar ook met de woede en het verdriet. Kun jij de balans vinden tussen empathie en professionele afstand?

Werken met mensen met NAH? Dan zijn dit enkele van jouw kwaliteiten:
 • Je biedt ondersteuning in de acceptatie in de nieuwe werkelijkheid van de cliënt, ook als dat voor de cliënt (nog) heel moeilijk is;
 • Je hebt oog voor de cliënt: Samen met hem/haar zoek je naar het vinden van een nieuw perspectief;
 • Je probeert persoonlijke groei te stimuleren; Je daagt uit en remt af waar nodig;
 • Je leert (soms) omgaan met uitdagend gedrag en probeert dit te begrijpen;
 • Het netwerk is voor een cliënt met NAH heel belangrijk: Jij bent aanspreekpunt voor zijn haar familie/verwanten en ondersteunt zo goed mogelijk in hun nieuwe werkelijkheid.
Meer weten van mensen met NAH? Lees dan deze verhalen:

Lichte verstandelijke beperking (LVB)

Eigen regie is belangrijk voor alle cliëntgroepen. Ondersteuning is erop gericht om de balans te vinden tussen wat iemand kan en aankan. Het ontwikkelen van talenten en de zelfredzaamheid te stimuleren. Kun jij mensen met een lichte verstandelijke beperking helpen hun weg in het leven te vinden?

Werken met mensen met een LVB? Dan zijn dit enkele van jouw kwaliteiten:
 • Cliënten met LVB worden regelmatig over- of juist ondervraagd. Jij kunt signalen herkennen en hierop inspelen;
 • Je bewerkstelligt een balans tussen het bieden van ondersteuning en de eigen regie van de cliënt;
 • Je stimuleert persoonlijke groei of remt juist af waar nodig;
 • Je beseft dat cliënt de regie voert over zijn/haar eigen leven, ook al betekent dit dat je jouw eigen normen en waarden los moet laten;
 • Je kunt tijdens de ondersteuning je ‘handen op je rug’ houden.
Meer weten van mensen met een LVB? Lees dan deze verhalen:

Matige verstandelijke beperking (MVB)

Geen mens is hetzelfde, elk etiket schiet tekort. Dat geldt zeker voor het etiket ‘verstandelijke beperking’. Wat kan iemand, en wat kan iemand aan? Overvraging en onderschatting liggen voortdurend op de loer. Bijkomende problematiek is eerder regel dan uitzondering. Dat kan bijvoorbeeld autisme zijn, een psychische aandoening, een verslaving of onbegrepen gedrag. Ondersteuning is noodzakelijk om de regie te voeren over het eigen leven. Kun jij mogelijk maken wat zij kunnen en aankunnen?

Werken met mensen met een MVB? Dan zijn dit enkele van jouw kwaliteiten:
 • Cliënten met VB worden regelmatig over- of juist ondervraagd. Jij kunt signalen herkennen en hierop inspelen;
 • Je bewerkstelligt een balans tussen het bieden van ondersteuning en de eigen regie van de cliënt;
 • Je stimuleert persoonlijke groei of remt juist af waar nodig;
 • Je beseft dat cliënt de regie voert over zijn/haar eigen leven, ook al betekent dit dat je jouw eigen normen en waarden los moet laten.
Meer weten van mensen met een MVB? Lees dan deze verhalen:

Ernstige verstandelijke beperking (EVB)

Bij een ernstige verstandelijke of meervoudige beperking noemt men vaak een ontwikkelingsleeftijd van een peuter of zelfs baby. Maar dat zegt niets over die ene mens op dit moment. Hoe zit zij in haar volwassen vel? Hoe ervaart hij zijn lijf? Welke levenservaring heeft zij? Welke herinneringen heeft hij? Deskundige ondersteuning en (verpleegkundige) zorg bieden de duidelijkheid en voorspelbaarheid die zij zo hard nodig hebben. Maar mensen blijven ontwikkelen, dus het is nooit klaar. Kun jij blijven zoeken?

Werken met mensen met een EVB? Dan zijn dit enkele van jouw kwaliteiten:
 • Je biedt graag ondersteuning in de lichamelijk verzorging zoals wassen, aankleden, eten geven;
 • Je kunt energie op doen uit het bereiken van kleine ontwikkelingsresultaten;
 • Gezien de beperkte spanningsboog kun je ook individuele ondersteuning aan 1 cliënt bieden (bv in een prikkelvrije ruimte);
 • Veelal kunnen cliënten moeilijk verstaanbaar gedrag (agressie) vertonen. Jij laat je hierdoor niet van de wijs brengen.
Meer weten van mensen met een EVB? Lees dan deze verhalen:

Joyce: Als zij-instromer werken in de gehandicaptenzorg

Ernstige meervoudige beperking (EMB)

Bij een ernstige meervoudige beperking is er sprake van zowel een ernstige verstandelijke, als ernstige lichamelijke beperking. De ontwikkelingsleeftijd ligt vaak tussen die van een peuter en die van een baby. Maar dat zegt niets over die ene mens op dit moment. Hoe zit zij in haar volwassen vel? Hoe ervaart hij zijn lijf? Welke levenservaring heeft zij? Welke herinneringen heeft hij? Deskundige ondersteuning en (verpleegkundige) zorg bieden de duidelijkheid en voorspelbaarheid die zij zo hard nodig hebben. Maar mensen blijven ontwikkelen, dus het is nooit klaar. Kun jij blijven zoeken?

Werken met mensen met een EMB? Dan zijn dit enkele van jouw kwaliteiten:
 • Je biedt graag ondersteuning in de lichamelijke verzorging zoals wassen, aankleden, samen eten;
 • Ondanks dat de mogelijkheden klein lijken, zie jij kansen de cliënt zoveel mogelijk regie te laten voeren over zijn/haar eigen leven;
 • Je hebt een scherp oog voor kleine signalen als geur, motoriek, geluid, proeven etc;
 • Je neemt de tijd de cliënt te leren kennen, lezen en zo goed mogelijk te ondersteunen;
 • Je hebt geduld en haalt je voldoening uit het bereiken van kleinere ontwikkelingsresultaten.
Meer weten van mensen met een EMB? Lees dan deze verhalen:

Woonvoorziening en ambulante ondersteuning

We bieden ondersteuning bij wonen, al dan niet in een woonvoorziening. Het gaat om allerlei vormen van wonen: in een groep of individueel, van intensief begeleid tot zelfstandig wonen met ondersteuning van één of enkele uren per week.

Meer weten van woonvoorzieningen en ambulante ondersteuning? Lees dan deze verhalen:

Dagbesteding

Cliënten kunnen ook ondersteuning krijgen bij dagbesteding en werk, al dan niet in een activiteitencentrum. Het gaat om allerlei vormen van ‘bezig zijn’: van vrijetijdsbesteding voor senioren, creatieve en arbeidsmatige activiteiten, tot begeleid werken.

Kinderen en gezinnen

Ook kinderen en gezinnen kunnen ondersteuning krijgen. Dat kan thuis, op school of dagverblijf of in een orthopedagogisch dagcentrum. Ook geven we opvoedingsondersteuning.

Meer weten van kinderen en gezinnen? Lees dan deze verhalen:

Nachtzorg

De Nachtzorg is een cluster dat op basis van een uitluistersysteem en vaste rondes de nachtelijke zorg verleent. Een bijzondere baan waarin je cliënten ondersteunt tijdens de nacht.

Meer weten van de nachtzorg? Lees dan deze verhalen:

Advies en behandeling

Voor advies en behandeling beschikken wij over: gedragsdeskundigen, gespecialiseerde artsen en tandartsen, paramedici voor onder meer spel-, ergo-, fysiotherapie en logopedie. Verder zijn er afdelingen geestelijke verzorging en maatschappelijk werk.

Meer weten over advies en behandeling? Lees dan deze verhalen:

(ADA) Huishoudelijk medewerker

Als (ADA) Huishoudelijk medewerker ben je bezig met huishoudelijke taken. Soms doe je dit samen met een cliënt . Dat kan betekenen dat je een client ondersteunt bij het oefenen van huishoudelijke taken. Hierdoor kan een cliënt zijn/haar zelfstandigheid vergroten. De (ADA) Huishoudelijk medewerkers richt zich op de verzorging van een locatie als geheel. In sommige gevallen, bijvoorbeeld bij ambulante ondersteuning, zijn (ADA) Huishoudelijke medewerkers de eersten die van een cliënt ‘achter de voordeur’ mogen komen. Het bouwen van een vertrouwensband met ondersteuners speelt dan een belangrijke rol. Wanneer dit vertrouwen er eenmaal is, kan er naast huishoudelijke ondersteuning ook andere ondersteuning opgezet worden.

Een functie als (ADA)-Huishoudelijk medewerker is geschikt voor zij-instromers.

In deze verhalen komen ADA-hulpen en huishoudelijk medewerkers aan het woord:

Begeleider

Als begeleider zorg je voor de ondersteuning van cliënten. Dit doe je op basis van een ondersteuningsplan dat geschreven wordt door de cliëntbegeleider van een de cliënten die jij begeleidt. De functie van begeleider is in sommige gevallen geschikt voor zij-instromers. Dat zijn mensen zonder relevante ervaring en/of opleiding. Of een vacature wel of niet ingevuld kan worden door een zij-instromer, kun je lezen in de betreffende vacaturetekst

In deze verhalen komen begeleiders aan het woord:

Cliëntbegeleider

Als cliëntbegeleider zorg je voor de ondersteuning van cliënten. Dit doe je, net als een begeleider, op basis van een ondersteuningsplan. Als cliëntbegeleider schrijf jij voor één of enkele cliënten zo’n ondersteuningsplan. Hierin wordt je ondersteund door bijvoorbeeld de gedragsdeskundige van de locatie waar je werkt. Naast de schrijver van het ondersteuningsplan ben je ook degene die het contact met verwanten en belangenbehartigers onderhoudt.

Senior cliëntbegeleider

Als senior cliëntbegeleider ondersteun je cliënten op basis van een ondersteuningsplan. Daarnaast schrijf je voor één of enkele cliënten een ondersteuningsplan en onderhoudt je de contacten met verwanten en belangbehartigers. Als senior cliëntbegeleiders heb je een zeer ruime ervaring binnen de gehandicaptenzorg. Vanuit deze ervaring coachen je de begeleiders en cliëntbegeleiders binnen het team. Als senior cliëntbegeleider werk je nauw samen met de clustermanager en de gedragsdeskundige.

In deze verhalen komen senior cliëntbegeleiders aan het woord:

Tjomme: Senior bij De Waaijer

Stagiair

Als stagiair werk je vanuit een leersituatie mee in een team. Je leert het vak in de praktijk en kunt zo de theorie van je opleiding meer context geven. Je wordt begeleid door ervaren praktijkbegeleiders. Esdégé-Reigersdaal biedt een enorme variatie aan stageplaatsen in de hele kop van Noord-Holland. De verschillen tussen de diverse cliëntgroepen zijn groot. Jaarlijks leren honderden studenten de fijne kneepjes van het vak van onze collega’s. Meer dan eens blijven stagiairs na hun stage bij ons werken of zien we hen na een aantal jaren terug binnen onze organisatie.

Clustermanager

Esdégé-Reigersdaal is opgedeeld in kleinere organsanisatorische eenheden die we clusters noemen. Als clustermanager ben je verantwoordelijk voor en geef je leiding aan de zorg en ondersteuning binnen een cluster. Een cluster bestaat uit een of meerdere locaties. Op dit moment zijn er ruim zestig clusters.

In deze verhalen komen clustermanagers aan het woord:

Flexpool / FlexXtra

Mensen in de Flexpool werken niet in een vast team. Zij geven er de voorkeur aan om op verschillende plaatsen binnen de organisatie aan de slag te gaan. Vaak hebben mensen in de Flexpool een schat aan ervaring die zij overal kunnen inzetten. Andersom kan ook. In dat geval kiezen mensen voor de Flexpool om het werk, de cliënten en de organisatie in de breedte te leren kennen. De FlexXtra is een Flexpool voor speciale doelgroepen. Bij deze doelgroepen kun je te maken krijgen met bijvoorbeeld moeilijk verstaanbaar gedrag.

Voor de Fexpool / FlexXtra kun je hier solliciteren.

In deze verhalen komen Flexpoule en FlexXtra medewerkers aan het woord:

Nachtzorg

De nacht is het mooiste moment van de dag. Dit geldt voor mensen die ervoor kiezen om ’s nachts te werken. Je ondersteunt cliënten wanneer ze ’s nacht wakker (moeten) worden. Er wordt gewerkt met een uitluistersysteem en vaste rondes. Je rijdt van locatie naar locatie. Het werken in de nacht is niet voor iedereen weggelegd. Wanneer je kiest voor de nachtzorg verleen je een bijzondere vorm van zorg in een team van mensen die er ’s nachts willen zijn voor mensen die zorg nodig hebben.

In deze verhalen komen nachtzorg medewerkers aan het woord:

Gedragsdeskundige

Een gedragsdeskundige ondersteunt één of meerdere teams bij de inhoudelijke kant van de zorg. Een gedragsdeskundige werkt nauw samen met de clustermanager. Daarnaast houdt een gedragsdeskundige zich bezig met de ondersteuningsplannen die geschreven worden door cliëntbegeleiders. Een gedragsdeskundige heeft vaak een achtergrond als orthopedagoog of psycholoog.

In deze verhalen komen gedragsdeskundigen aan het woord:

Behandelaar

Binnen Esdégé-Reigersdaal zijn verschillende behandelaars actief. Denk hierbij aan fysiotherapeuten, ergotherapeuten, diëtisten, logopedisten, psychologen, muziekagogen, creatief therapeuten, geestelijk ondersteuners, etc.

Overige functies

Naast bovenstaande functies zijn er binnen Esdégé-Reigersdaal nog tal van andere functies. Zo zijn er stafafdelingen zoals ICT, communicatie, de inhoudelijk ondersteunende dienst, de technische dienst, P&O, het secretariaat, cliëntprocessen, de raad van bestuur en meer.

In deze verhalen komen overige medewerkers aan het woord:
Facebook Twitter Linkedin